Οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στο χέρι σου...

Υγεία

Τι συμβαίνει στο σώμα σας όταν σταματήσετε το αλκοόλ

Το αλκοόλ έχει συνδεθεί με σημαντικές αλλαγές στην υγεία των ανθρώπων, τόσο προς το καλύτερο όσο και προς το χειρότερο. Έτσι, η διακοπή του -ακόμα και για έναν μήνα- μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο στον οργανισμό.

Εάν πίνετε συχνά αλκοολούχα ποτά, μπορεί να σας ενδιαφέρει να μάθετε πώς μπορεί να αλλάξει το σώμα σας σε περίπτωση που κόψετε τη μπίρα, το κρασί και το ποτό γενικότερα για λίγο, δηλαδή κάτι τέτοιο μπορεί να κάνει τη διαφορά είτε είναι για μια ημέρα, για μια εβδομάδα ή ακόμα και για έναν μήνα, όπως επισημαίνεται σε σχετική δημοσίευση του «Eat This, Not That!».

Ποια τα οφέλη αν κόψετε το αλκοόλ

Τρώτε λιγότερο

Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την όρεξή σας για τροφές με πολλές θερμίδες, τόσο αμέσως όσο και την επόμενη ημέρα.

Σύμφωνα με μια σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Appetite», οι άνθρωποι που έπιναν έστω και 20 γραμμάρια αλκοόλ, έτρωγαν 11% περισσότερο από εκείνους που δεν έπιναν καθόλου. Μάλιστα, όσοι κατανάλωναν αλκοόλ, είχαν περισσότερη λαχτάρα για τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά (περισσότερες θερμίδες).

Κοιμάστε καλύτερα

Μια πρόσφατη σχετική μελέτη στο περιοδικό «Alcoholism: Clinical & Experimental Research» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση αλκοόλ πριν από τον ύπνο αυξάνει τα μοτίβα των κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο και αυτά δεν σας βοηθούν. Μόλις κόψετε το αλκοόλ, ωστόσο, θα κοιμηθείτε καλύτερα και θα αρχίσετε να νιώθετε ανανεωμένοι και διαυγείς.

Έχετε περισσότερη ενέργεια

Σύμφωνα με μια πρόσφατη σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Sleep and Vigilance», η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά την υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας την επόμενη ημέρα, με σχεδόν 35% των συμμετεχόντων να αναφέρουν ότι αισθάνονται πιο αργοί και ενδέχεται να μην μπορέσουν να παραμείνουν ξύπνιοι, ενώ λιγότερο από το 5% των συμμετεχόντων ανέφερε τα ίδια συναισθήματα σε μια συνηθισμένη ημέρα.

Μειωμένος κίνδυνος για ηπατικές ασθένειες και διαβήτη σε έναν μήνα

Πάντως, το 2013, 14 υπάλληλοι του περιοδικού «New Scientist» των οποίων η κατανάλωση κυμαινόταν από οχτώ έως 64 μπουκάλια μπίρας ανά εβδομάδα, έκαναν ένα μικρό διάλειμμα από το αλκοόλ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση, 10 άτομα παράτησαν το ποτό για πέντε εβδομάδες. Άλλοι τέσσερις δεν το έκαναν.

Οι γιατροί στο Ινστιτούτο για την Υγεία του Ήπατος και του Πεπτικού Συστήματος στο University College του Λονδίνου έλεγξαν το αίμα των συμμετεχόντων, πριν και μετά την αλλαγή ως προς το αλκοόλ, και ανακάλυψαν ότι το λίπος στο συκώτι έπεσε από 15% μέχρι 20%. Ακόμα, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα όσων απείχαν από το αλκοόλ, μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 16%.

Θα έχετε λιγότερες λιγούρες για φαγητό

Μια σχετική μελέτη στο περιοδικό «Nature» διαπίστωσε ότι το ποτό μπορεί να προκαλέσει λιγούρες, καθώς οι νευρώνες Agrp, οι οποίοι συνήθως ενεργοποιούνται από την πείνα και οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη όρεξη, βρέθηκε ότι πυροδοτούνται από την κατανάλωση αλκοόλ.

Θα βελτιωθεί η πέψη

Ακόμα και σε σχετικά μικρές δόσεις, το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την πέψη αλλάζοντας την έκκριση γαστρικού οξέος από το στομάχι καθώς και τη γαστρική του κινητικότητα. Μπορεί, επίσης, να παρεμποδίσει την ικανότητα των πεπτικών ενζύμων να λειτουργούν και να διασπούν τα τρόφιμα.

Μπορείτε να ενισχύσετε τον μεταβολισμό σας

Όταν καταναλώνετε αλκοόλ, το σώμα σας πρέπει να επικεντρωθεί στην επεξεργασία αυτής της τοξίνης και στην αποβολή της από το σώμα. Μάλιστα, όπως τα μακροθρεπτικά συστατικά, η αιθανόλη στο αλκοόλ έχει θερμίδες: εφτά θερμίδες ανά γραμμάριο.

Εντούτοις, σε αντίθεση με τους υδατάνθρακες ή το λίπος που μπορούν να αποθηκευτούν για ενέργεια, το αλκοόλ δεν αποθηκεύεται στο σώμα και απλώς παραμένει στο σώμα μέχρι να αποβληθεί. Αν κόψετε το ποτό, τότε το σώμα σας δεν θα χάσει χρόνο αποβάλλοντας το αλκοόλ, αλλά μπορεί να κάψει υδατάνθρακες.

Θα είστε πιο ενυδατωμένοι

Το αλκοόλ είναι διουρητικό, που σημαίνει ότι καθαρίζει το σώμα σας από το νερό μέσω των ούρων, επομένως λιγότερο αλκοόλ σημαίνει ότι το σώμα σας μπορεί να διατηρήσει τη σωστή ποσότητα υγρών για σωστή ενυδάτωση και ισορροπία ηλεκτρολυτών.

Θα έχετε καλύτερο δέρμα

Το ποτό μειώνει την παραγωγή της αντιδιουρητικής ορμόνης που βοηθά το σώμα να απορροφήσει ξανά το νερό. Αυτό θα φανεί στο πρόσωπό σας.

Έτσι, ύστερα από λίγες μόνο ημέρες αποχής από το αλκοόλ, θα παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας φαίνεται πιο ενυδατωμένο και ότι οι δερματικές παθήσεις όπως η πιτυρίδα, το έκζεμα ή η ροδόχρους ακμή μπορεί, επίσης, να βελτιωθούν μακροπρόθεσμα.

Βελτιώνεται η υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μια σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Current Opinion in Lipidology», η κατανάλωση ποτού σχετίζεται στενά με την κατάποση λίπους, επομένως η κατανάλωση του ενός ποτού κάνει τον ανάλογο υποθάλαμο του εγκεφάλου να καταλάβει ότι λαχταράτε το άλλο και έτσι αυξάνονται δυνητικά τα καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού και νευρικής βλάβης

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, σε σχετική δημοσίευση, υποστηρίζει ότι η τακτική μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει ακανόνιστους καρδιακούς παλμούς με την πάροδο του χρόνου. Ακόμα, βάσει ανάλογης ανάρτησης από το Εθνικό Καρδιολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, το αλκοόλ επηρεάζει και τα νεύρα.

Καλύτερη απόδοση στην εργασία

Πάντως, σε σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «New Scientist», οι συμμετέχοντες που σταμάτησαν το ποτό για 30 ημέρες, ανέφεραν αύξηση κατά 18% στη συγκέντρωση και κατά 17% στην αποδοτικότητά τους στην εργασία.

Μειώνονται τα επίπεδα της χοληστερόλης

Επισημαίνεται ότι στην αμέσως προαναφερθείσα σχετική μελέτη του «New Scientist», οι υπάλληλοι που διέκοψαν το αλκοόλ, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα τους μειώθηκαν μεσοσταθμικά κατά 5% σε μόλις 30 ημέρες. Αυτό συνέβη επειδή η αποχή βοήθησε το σώμα τους να κάψει τα λιπαρά τριγλυκερίδια.

Ενδεχομένως καλύτερο σεξ

Το αλκοόλ επηρεάζει την ικανότητα του ήπατος να απαλλαγεί από την περίσσεια οιστρογόνων, με την μπίρα να περιέχει φυτοοιστρογόνα, δηλαδή οιστρογόνα φυτικής προέλευσης που μειώνουν ακόμα και τη γονιμότητα.

Έτσι, η «υπερφόρτωση» του ήπατος με αλκοόλ μπορεί να το κάνει λιγότερο αποτελεσματικό στον μεταβολισμό των ορμονών, οι οποίες μπορούν να μετατρέψουν τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα, με αποτέλεσμα τη μειωμένη σεξουαλική ορμή.

Μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, η κατανάλωση ποτών έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του στόματος, του ήπατος, του μαστού, του παχέος εντέρου και του ορθού και ο σχετικός κίνδυνος, μάλιστα, αυξάνεται όσο περισσότερο πίνετε.

Ποια είναι η δική σου αντίδραση;
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Σχετικά άρθρα
Υγεία

Πώς να χάσετε βάρος χωρίς άσκηση – 12 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν

Υγεία

Πώς το τρέξιμο καταπολεμά την κακή διατροφή

ΔιατροφήΥγεία

Η φυτοφαγία σώζει τους άνδρες από καρκίνο, όχι όμως τις γυναίκες

Υγεία

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σου όταν κοιμάσαι λιγότερο από έξι ώρες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *