Οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στο χέρι σου...

Editor's PickΥγεία

Στο μυαλό μας και όχι στην καφεΐνη η ζωτικότητα έπειτα από ένα απολαυστικό καφεδάκι!

Ηρθε μάλλον η ώρα να αναρωτηθούμε εάν τελικά η καφεΐνη, έχει όντως τα αναμενόμενα ευεργετικά για την εγρήγορση και την ενέργειά μας αποτελέσματα.

Πρόσφατη βρετανική μελέτη μάς βάζει σε σοβαρές υποψίες ότι τελικά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των προσδοκιών μας από τον καφέ είναι κυριολεκτικά φανταστικό, καθώς προχώρησε στο εξής πείραμα: έδωσε σε εθελοντές ντεκαφεϊνέ ρόφημα, λέγοντας σε αυτούς ψέματα ότι περιέχει καφεΐνη. Παρ όλα αυτά, οι μελετητές παρατήρησαν αύξηση αποδοτικότητας και διάθεσης μεταξύ των εθελοντών

Μάλιστα, σε μια σειρά από τεστ που σχεδιάστηκαν για να μετρήσουν την πνευματική δραστηριότητα, τους χρόνους αντίδρασης και τη διάθεση, κάποιοι είχαν καλύτερες επιδόσεις ακόμη και από εθελοντές που όντως είχαν καταναλώσει ρόφημα με καφεΐνη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι δυνάμεις αφύπνισης και εγρήγορσης που αποδίδουμε στον καφέ, μπορεί να οφείλονται κατά μεγάλο μέρος στην προσδοκία των καταναλωτών.

Οι καταναλωτές καφέ δηλαδή, λένε οι επιστήμονες, πιστεύουν ότι «ευεργετούνται» από τις επιδράσεις της καφεΐνης, ακόμα και όταν δεν υπάρχει στο ρόφημά τους.

Είναι ευρέως γνωστό, ότι η καφεΐνη λειτουργεί ως διεγερτική ουσία για τον εγκέφαλο και αντιμάχεται το αίσθημα νύστας και κούρασης.

Επίσης, έρευνες έχουν υποδείξει πως η κατανάλωση τριών ποτηριών καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες για παρουσίαση της νόσου Alzheimer, πιθανώς λόγω της πρόκλησης αλυσιδωτών αντιδράσεων στον εγκέφαλο, που προλαμβάνει τις φθορές της ασθένειας.

Παρ’ όλα αυτά, καταλήγει η μελέτη του Πανεπιστημίου του Ανατολικού Λονδίνου, μπορεί τελικά το πρώτο σκέλος από τα παραπάνω αποτελέσματα της καφεΐνης να υπάρχει, απλώς επειδή το περιμένουμε. 

Στη Βρετανία, όπου διεξήχθη η έρευνα, υπολογίστηκε πως καταναλώνονται ημερησίως 70 εκατομμύρια κούπες καφέ, ενώ ο μέσος Ελληνας καταναλώνει περίπου 5,5 κιλά καφέ κάθε χρόνο.

Ποια είναι η δική σου αντίδραση;
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Σχετικά άρθρα
Υγεία

Πώς να χάσετε βάρος χωρίς άσκηση – 12 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν

Υγεία

Πώς το τρέξιμο καταπολεμά την κακή διατροφή

ΔιατροφήΥγεία

Η φυτοφαγία σώζει τους άνδρες από καρκίνο, όχι όμως τις γυναίκες

Υγεία

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σου όταν κοιμάσαι λιγότερο από έξι ώρες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *