Η Νεκρά Θάλασσα στέγνωσε από μόνη της πριν από 120.000 χρόνια, αποκαλύπτουν βότσαλα που ανασύρθηκαν από γεώτρηση στον πυθμένα της διασημότερης αλμυρής λίμνης στον κόσμο.
Επειτα από προσπάθειες δέκα ετών, μία κοινοπραξία γεωλόγων ολοκλήρωσε δύο ερευνητικές γεωτρήσεις, από τις οποίες η μία βρίσκεται κοντά στο βαθύτερο σημείο της Νεκράς Θάλασσας.
Στο υπέδαφος κάτω από αυτό το σημείο του πυθμένα βρέθηκαν βότσαλα, ένδειξη ότι σε αυτή την περιοχή βρισκόταν κάποτε η ακτή της λίμνης. Με άλλα λόγια, η Νεκρά Θάλασσα ήταν κάποτε ακόμα μικρότερη από ό,τι είναι σήμερα.
Αν και η ανάλυση των ιζημάτων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, οι ερευνητές από έξι χώρες (ΗΠΑ, Ισραήλ, Γερμανία, Ιαπωνία, Νορβηγία, Ελβετία) εκτιμούν ότι η λίμνη σχεδόν εξαφανίστηκε πριν από περίπου 120.000 χρόνια, κατά την προτελευταία Μεσοπαγετώδη Περίοδο, όταν οι θερμοκρασίες ήταν ίδιες ή ελαφρώς υψηλότερες σε σχέση με σήμερα.
Η διαπίστωση είναι ενδεικτική της εκτεταμένης ξηρασίας που απειλεί τη Μέση Ανατολή λόγω της σημερινής κλιματικής αλλαγής.
«Η λίμνη ξεράθηκε πριν από 120.000 χρόνια, χωρίς οποιαδήποτε ανθρώπινη παρέμβαση», λέει η Εμι Ιτο, καθηγήτρια Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.
Σήμερα, όμως, η άντληση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τον Ιορδάνη ποταμό επιταχύνει τη συρρίκνωση της Νεκράς Θάλασσας: από το 1997, η στάθμη έχει πέσει κατά 14 μέτρα και βρίσκεται πλέον 425 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της Μεσογείου.
Η υποχώρηση των υδάτων συντελεί και σε περαιτέρω αύξηση της περιεκτικότητας σε αλάτι, η οποία φτάνει το 33,7‰, συγκριτικά με την πυκνότητα των ωκεανών σε αλάτι, που κυμαίνεται γύρω στο 3,9‰.