Οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στο χέρι σου...

Αφιερώματα

Πόσο μεγάλος είναι ο ωκεανός στη Γη;

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το 71% της επιφάνειας της Γης καλύπτεται πλήρως από νερό, ενώ περίπου το 96,5% αυτού του νερού είναι ωκεανός.

Με περισσότερα από 1,3 δισεκατομμύρια κυβικά χιλιόμετρα νερού, αυτός ο τεράστιος χώρος διαθέτει μια έκταση η οποία κατά 99% μπορεί να κατοικηθεί από ζωή, ενώ διαθέτει και κάποια άλλα εντυπωσιακά γεωλογικά χαρακτηριστικά, όπως τη μεγαλύτερη οροσειρά στον κόσμο και το βαθύτερο φαράγγι.

Τεχνικά, υπάρχει ένας παγκόσμιος ωκεανός, χωρίς να διακόπτεται από τη στεριά, αλλά γενικά αναφερόμαστε σε αυτόν μέσα από τις πέντε ξεχωριστές λεκάνες του: τον Ειρηνικό, τον Ατλαντικό, τον Ινδικό, το Νότιο και την Αρκτική.

Οι αριθμοί που προκαλούν δέος σχετικά με το πόσο μεγάλος είναι ο ωκεανός στη Γη

  • Αποτελώντας περίπου το 46,6% του παγκόσμιου ωκεανού, οι ειδικοί θεωρούν τον Ειρηνικό ως τον μεγαλύτερο ωκεανό στον κόσμο. Μάλιστα, πολλοί τον συγκρίνουν με το μέγεθος όλων των υπόλοιπων ωκεανών -Ατλαντικός, Αρκτικός, Νότιος και Ινδικός Ωκεανός- όταν συνδυαστούν μαζί.
  • Παρόμοια με τον Ειρηνικό, ο Ατλαντικός Ωκεανός εκτείνεται από τα βόρεια του πλανήτη προς τα νότια, αλλά είναι σημαντικά πιο περιορισμένος σε σύγκριση.
  • Η Αρκτική, στο βόρειο πόλο, είναι ο μικρότερος από τους πέντε ωκεανούς, αποτελώντας μόνο το 4,3% του παγκόσμιου ωκεανού.
  • Εάν όλα τα ανώμαλα σημεία στην επιφάνεια της Γης έπρεπε να εξομαλυνθούν, έτσι ώστε να μην υπάρχουν άλλες τρύπες ή βαθουλώματα πάνω ή κάτω από το νερό, τότε ολόκληρη η Γη θα γέμιζε με νερό που θα είχε βάθος περίπου 3.660 μέτρα.
  • Ο ωκεανός περιέχει τόσο πολύ αλάτι που εάν αφαιρούσατε το αλάτι από αυτόν και το απλώνατε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια της Γης, τότε θα είχατε ένα στρώμα αλατιού πάχους 152 μέτρων περίπου.
  • Το θαλασσινό νερό περιέχει 38 κιλά χρυσού ανά κυβικό μίλι.
  • Στο τέλος, όλα καταλήγουν στον ωκεανό. Ο ωκεανός είναι ο μεγαλύτερος «νεροχύτης» του πλανήτη. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα ιζήματα των βράχων, όλα τα ποτάμια και τα συντρίμμια που μεταφέρουν, η ανεμοδαρμένη σκόνη, τα ηφαιστειακά συντρίμμια, τα πάντα καταλήγουν σε αυτόν.
  • Λέγεται ότι στο βυθό του υπάρχει ένα «νεκροκρέβατο» από σκελετούς της θαλάσσιας ζωής 3 χιλιομέτρων, κάτω από το οποίο βρίσκεται ένα άλλο «κρεβάτι» από συντρίμμια, τα οποία τώρα μετατρέπονται σε βράχους, σύμφωνα με το mentalfloss.com, λόγω της τεράστιας πίεσης στο πέρασμα του χρόνου.
  • Μπορείτε να βυθίσετε ολόκληρο το Όρος Έβερεστ (8.849 μέτρα) στην τάφρο Mariana, το βαθύτερο μέρος της γης με ύψος 11.033 μέτρα.
Ποια είναι η δική σου αντίδραση;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Σχετικά άρθρα
Αφιερώματα

Μπορούν να γίνουν τα ταξίδια στο χρόνο;

Editor's PickΑφιερώματα

Σε θωρακισμένη βιτρίνα σε Μουσείο της Ατλάντα η μυστική συνταγή της Coca Cola

FeaturedΑφιερώματα

Το πιο επικίνδυνο πτηνό του πλανήτη (ΦΩΤΟ)

Editor's PickΑφιερώματα

Πριν από 120.000 χρόνια στέγνωσε η Νεκρά Θάλασα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *