Οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στο χέρι σου...

Υγεία

Πόσο αίμα υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα

Η ίδια η λέξη «αίμα» από μόνη της μπορεί να προκαλέσει ακόμη και λιποθυμία σε εκείνους που έχουν φοβία με το αίμα ή σε όσους, κατά έναν περίεργο τρόπο, επηρεάζονται και μόνο στη θέασή του.

Ωστόσο, από την άλλη μεταφέρει θρεπτικά συστατικά στο σώμα μας, μας υποστηρίζει με οξυγόνο και μας προστατεύει από μολύνσεις.

Η διατήρησή του μέσα στις φλέβες και τις αρτηρίες μας είναι ιδανική και η απώλειά του θα προκαλούσε κατανοητό άγχος.

Πόσο αίμα μεταφέρει ένας μέσος ενήλικας; Και πόσο μπορεί να χάσει;

Όπως αναφέρει το mentalfloss.com, ένας ενήλικας ανά πάσα (φυσιολογική) στιγμή φέρει μέσα του περίπου 4,8 λίτρα αίματος.

Για την ακρίβεια αυτό κυμαίνεται μεταξύ 4,5-5,6 λίτρα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Δρ Daniel Landau, αιματολόγος και ογκολόγος στο LiveScience το 2016.

Για ορισμένους ενήλικες, αυτό ισοδυναμεί με περίπου οκτώ έως 10 τοις εκατό του σωματικού τους βάρους, με τον συνολικό όγκο αίματος να παραμένει σταθερός από περίπου την ηλικία των 6 ετών, ενώ τα μωρά φέρουν πολύ λιγότερο αίμα – περίπου ένα φλιτζάνι του τσαγιού.

Έστω και μια μικρή απώλεια από αυτό, λοιπόν, και το σώμα θα αρχίσει να παρατηρεί την απουσία του. Σκεφτείτε ότι οι αιμοδότες συνήθως δίνουν περίπου μισό λίτρο τη φορά χωρίς σοβαρά αποτελέσματα.

Ωστόσο, αν κάποιος τραυματισμός οδηγήσει στην απώλεια 1,5-1,8 λίτρων αίματος, βρίσκεται σε αιμορραγία κατηγορίας 3 και σε αυτήν την περίπτωση η μετάγγιση αίματος θεωρείται απαραίτητη.

Τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης από την παραπάνω απώλεια αίματος είναι το γεγονός ότι η καρδιά δεν μπορεί να διατηρήσει την αρτηριακή της πίεση.

Ο λόγος, μάλιστα, που κάποιος γίνεται χλωμός όταν χάνει αίμα είναι επειδή το σώμα προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αγγειοσυστολή για να εκτρέψει ό,τι έχει απομείνει σε ζωτικά όργανα.

Ένα άτομο, λοιπόν, 90 κιλών θα μεταφέρει πολύ περισσότερο αίμα από ένα άτομο 45 κιλών και θα μπορούσε πιθανότατα να χάσει περισσότερο από αυτό χωρίς να κινδυνεύσει η ζωή του.

Ωστόσο, οι ερευνητές προειδοποίησαν ότι ο όγκος του αίματος δεν σχετίζεται πλήρως με το σωματικό βάρος και μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τη σύνθεση του σώματος.

Εάν για παράδειγμα ένα άτομο έχει περισσότερο λίπος από τον άπαχο ιστό ή το αντίστροφο, θα επηρεάσει το αγγειακό του σύστημα.

Ποια είναι η δική σου αντίδραση;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Σχετικά άρθρα
Υγεία

Πώς να χάσετε βάρος χωρίς άσκηση – 12 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν

Υγεία

Πώς το τρέξιμο καταπολεμά την κακή διατροφή

ΔιατροφήΥγεία

Η φυτοφαγία σώζει τους άνδρες από καρκίνο, όχι όμως τις γυναίκες

Υγεία

Αυτό συμβαίνει στο σώμα σου όταν κοιμάσαι λιγότερο από έξι ώρες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *