Οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στο χέρι σου...

Διατροφή

Πώς και μέχρι πότε μπορούμε να φάμε το φαγητό που περίσσεψε;

Ένα από τα πιο συχνά «φαινόμενα» που συμβαίνουν στην κουζίνα μας είναι το «φαγητό που περίσσεψε». Συνήθως, βέβαια, αυτό που κάνουμε είναι να το φυλάμε σε ένα τάπερ στο ψυγείο…

Έτσι έχουμε έτοιμο ένα έτοιμο γεύμα που μπορούμε να το πάρουμε την επόμενη ημέρα στη δουλειά, είτε μπορούμε να το αφήσουμε στο ψυγείο για μερικές ημέρες και να το καταναλώσουμε κάποια άλλη στιγμή. Μέχρι πότε, όμως μπορούμε να φάμε το φαγητό που έχει περισσέψει;

Το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (United States Department of Agriculture USDA) και η Κλινική Μάγιο (Mayo Clinic) μας δίνουν 4 συμβουλές που θα βοηθήσουν στο να έχουμε ασφαλή ξαναζεσταμένα γεύματα.

  1. Για τη συντήρηση

Το χρονικό διάστημα που μπορεί να διατηρηθεί το περισσευούμενο φαγητό είναι σχετικά μικρό. Τα εναπομείναντα μαγειρεμένα φαγητά μπορούν να μείνουν στη συντήρηση του ψυγείου τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μπορείτε να τα ζεστάνετε ξανά στους 70˚C. Σημαντικό είναι επίσης να βάζετε τα φαγητά σας στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα γίνεται (μέσα σε 2 ώρες) για μεγαλύτερη ασφάλεια.

  1. Για το ξαναζεσταμένο φαγητό

Μπορείτε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής των φαγητών σας με το να τα ξαναζεσταίνετε. Έπειτα από κάθε νέο ζέσταμα το φαγητό θα παραμείνει ασφαλές στο ψυγείο για άλλες τρεις έως τέσσερις ημέρες.

Ωστόσο, να σημειώσουμε πως το εκ νέου μαγείρεμα θα σκοτώσει τα όποια βακτήρια, αλλά παράλληλα το ίδιο θα κάνει και με τη θρεπτική ποιότητα του γεύματος κάθε φορά που θα ζεσταίνεται.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι καλύτερο να ξαναζεσταίνουμε μόνο την ποσότητα που πρόκειται να φάμε.

  1. Για την κατάψυξη

Εάν ξέρετε πως δεν θα φάτε το φαγητό που περίσσεψε στις επόμενες μέρες τότε βάλτε το στην κατάψυξη. Μπορεί να μείνει στην κατάψυξη για μεγάλο διάστημα, ωστόσο καλύτερα να γίνεται η κατανάλωσή του μέσα σε λίγους μήνες για να έχουμε καλή ποιότητα γεύματος.

Για καλύτερο αποτέλεσμα, πριν την κατάψυξη, το βάζετε στη συντήρηση και βεβαιώνεστε ότι έχετε κλείσει το γεύμα σας καλά σε ένα αεροστεγές δοχείο για να αποφύγετε το freezer burn (αποχρωματισμός φαγητού λόγω παγώματος).

  1. Για την απόψυξη

Η απόψυξη ιδανικά θα πρέπει να γίνεται στη συντήρηση, για να αποφευχθεί η ανάπτυξη βακτηρίων. Ειδικά σε οτιδήποτε έχει να κάνει με κρέας ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

Για το ζέσταμα του φαγητού μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων ή τον φούρνο, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε Slow Cooker-Ηλεκτρονική Γάστρα, καθώς δεν αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες για να σκοτώσει όλα τα βακτήρια.

Ποια είναι η δική σου αντίδραση;
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Σχετικά άρθρα
Διατροφή

Πώς να σταματήσετε να τρώτε όταν έχετε άγχος

ΔιατροφήΥγεία

Η φυτοφαγία σώζει τους άνδρες από καρκίνο, όχι όμως τις γυναίκες

Διατροφή

Tα τρόφιμα που δεν πρέπει να βάζετε στο ψυγείο

Διατροφή

Τρόφιμα που ποτέ δεν πρέπει να αγοράζετε κατεψυγμένα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *