Οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στο χέρι σου...

Καθημερινότητα

Ποιο είναι το πιο βρώμικο αντικείμενο μέσα στο σπίτι;

Οι επιστήμονες αναζητούν κατά καιρούς τα πιο βρώμικα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στο σπίτι, καθώς αποτελούν εστίες μικροβίων που μεταφέρονται και σε άλλα σημεία.

Πρόσφατα ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Κάνσας, ζήτησαν από 123 συνολικά άτομα να ετοιμάσουν φαγητό, χρησιμοποιώντας είτε μοσχαρίσιο κρέας, είτε κοτόπουλο και μια φρουτοσαλάτα.

Οι εθελοντές μαγείρεψαν σε κουζίνες που υπήρχαν στον χώρο του Πανεπιστημίου.

Ενα άκακο είδος βακτηρίου είχε τοποθετηθεί στο κρέας και το κοτόπουλο, ώστε οι ερευνητές να μπορέσουν να εντοπίσουν τα επίπεδα της μετάδοσής του σε άλλες επιφάνειες, κατά τη διαδικασία παρασκευής του γεύματος.

Πολλοί συμμετέχοντες άγγιζαν τις πετσέτες, χάρτινες και βαμβακερές, πριν πλύνουν τα χέρια τους ή τις χρησιμοποιούσαν μετά από ανεπαρκές πλύσιμο των χεριών.

Ακόμα και αφού είχαν πλύνει σωστά τα χέρια τους, οι εθελοντές ξαναχρησιμοποιούσαν τις πετσέτες και έτσι ξαναμόλυναν τα χέρια τους.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 90% των φρουτοσαλατών να είναι μολυσμένες με τα βακτήρια του κρέατος και του κοτόπουλου, πράγμα που αποδεικνύει ότι εάν το βακτήριο που είχαν χρησιμοποιήσει οι ερευνητές ως ανιχνευτή ήταν κάποιο επιβλαβές, όπως η σαλμονέλα, τότε θα υπήρχε ουσιαστικός κίνδυνος για την υγεία των εθελοντών.

Επίσης, τέσσερις στους πέντε συμμετέχοντες άφησαν υπολείμματα ωμού κρέατος ή κοτόπουλου στο νεροχύτη, το ψυγείο, το φούρνο ή τον κάδο απορριμμάτων.

Παραλλήλως, πολλοί ήταν εκείνοι που χρησιμοποίησαν το κινητό τους τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της μαγειρικής, χωρίς να έχουν προηγουμένως πλύνει τα χέρια τους ή χωρίς να καθαρίσουν την συσκευή μετά τη χρήση.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι βαμβακερές πετσέτες της κουζίνας είναι το αντικείμενο που κατατάσσεται πρώτο στη λίστα με τις πηγές μόλυνσης στον χώρο του σπιτιού.

Οι πετσέτες της κουζίνας και οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας είναι τα πλέον βρώμικα αντικείμενα που μπορούν να γίνουν «οχήματα» μεταφοράς μικροβίων στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού.

«Οι βαμβακερές πετσέτες μπορούν εύκολα να μολυνθούν από βακτήρια τα οποία ενοχοποιούνται για τροφογενείς νόσους. Επίσης, σκεφτείτε πόσες φορές χρησιμοποιήσατε το κινητό ή σταθερό τηλέφωνο στο σπίτι σας ενώ μαγειρεύετε ή περιφέρεστε στους υπόλοιπους χώρους του σπιτιού, αγγίζοντας τις πόρτες και άλλα αντικείμενα. Πρόκειται για τον ευκολότερο τρόπο διασποράς μιρκοοργανισμών με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία σας. Γι’ αυτό μην ξεχνάτε να πλένεται επιμελώς τα χέρια σας, καθώς και να απολυμαίνετε σωστά επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ωμά τρόφιμα», εξηγεί η επικεφαλής των ερευνητών και ειδική σε θέματα ασφάλειας των τροφίμων Τζένι Σνιντ.

Η παρατιθέμενη μελέτη δημοσιεύτηκε στο έγκριτο επιστημονικό έντυπο Food Protection Trends.

Ποια είναι η δική σου αντίδραση;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
2
+1
0
+1
0
Σχετικά άρθρα
Καθημερινότητα

Αφήστε το κρύο έξω από το σπίτι (tips)

FeaturedΚαθημερινότητα

Ο μήνας με τα περισσότερα γενέθλια - Η πιο σπάνια και η πιο κοινή ημερομηνία γέννησης

Καθημερινότητα

Ποιες είναι οι πιο βαρετές δουλειές στον πλανήτη

Καθημερινότητα

Google Maps: Πώς μπορείς να βρίσκεις πάντα πού έχεις παρκάρει το αμάξι σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *