Οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στο χέρι σου...

FeaturedΑφιερώματα

Οι πιο παράξενοι φόροι στον πλανήτη

Δεν έχει σημασία εάν ζούμε στην Ελλάδα των πολλών φόρων ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του πλανήτη.

Παντού και πάντοτε, οι φορολογούμενοι θα διαμαρτύρονται για το ύψος των φόρων που αδειάζουν τις τσέπες τους, ιδιαιτέρως τώρα στην εξαιρετικά παράξενη εποχή του κορωνοϊού.

Όμως υπάρχουν ή υπήρξαν κάποιοι φόροι που πραγματικά είναι ανήκουστοι.

Η Mirror, στην ιστοσελίδα της, συγκέντρωσε τους οκτώ (8) πιο παράξενους φόρους στον κόσμο.

Διαβάστε αναλυτικά και θα εκπλαγείτε

1) Πίσω στον 17ο αιώνα ο Ρώσος Αυτοκράτορας Πέτρος ο Μέγας εισήγε φόρο για τα ανδρικά γένια! Στόχος του ήταν να εκσυγχρονίσει την κοινωνία της χώρας τους. Ολοι οι γενειοφόροι άνδρες αναγκάστηκαν να πληρώσουν τέλος και σε ένδειξη ότι ήταν συνεπείς έφεραν χάλκινη ένδειξη.

2) Ενας αμφιλεγόμενος φόρος επιβλήθηκε για τα παράθυρα που διέθετε κάθε οικία στα τέλη του 17ου αιώνα. Μάλιστα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένος αφού διήρκεσε για 150 περίπου χρόνια προτού αποσυρθεί το 1851. Εκτός από τα δύο σελίνια που πλήρωναν ως φόρο για την οικία του ο Βασιλιάς Γουίλιαμ επέβαλε επίσης πρόσθετο φόρο σε όσους είχαν περισσότερα από 10 παράθυρα στην οικία τους. Ετσι, όσοι είχαν σπίτι με 10 έως 20 παράθυρα κατέβαλαν επιπλέον 2 σελίνια ενώ όσοι είχαν πάνω από 20 παράθυρα κατέβαλαν επιπλέον 4 σελίνια.

3) Η Βασίλισσα Άννα κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα εισήγαγε φόρο για όσους διακοσμούσαν τα δωμάτια τους με ταπετσαρία αντί για ύφασμα. Συγκεκριμένα πλήρωναν μία δεκάρα επιπλέον φόρου μέχρι και το 1836. Βέβαια, οι φορολογούμενοι με κόλπο παρέκαμπταν την υποχρέωση αυτή αγοράζοντας απλό χαρτί και σχεδιάζοντας πάνω του μοτίβα του γούστου τους.

4) Κατά τη διάρκεια του 16ου αιώνα στη Βρετανία τα διάστικτα σαπούνια ήταν ουσιαστικά απαγορευμένα διότι εξαντλούσαν τα αποθέματα στέατος της χώρας. Αυτό το είδος σαπουνιού ήταν ευκολότερο στην παρασκευή αλλά και πολύ φθηνότερο από τα τραχιά ή γλυκά σαπούνια, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βάλει φόρο ώστε να περιορίσει την παραγωγή τους. Όλα αυτά στόχευαν να κάνουν το προϊόν προσιτό μόνο για τους εύπορους και παράλληλα η κυβέρνηση να έχει κάποια παραπάνω έσοδα. Μόνο μετά τη βιομηχανική επανάσταση ο φόρος καταργήθηκε.

5) Ο φόρος στα καπέλα επιβλήθηκε για πρώτη φορά το 1784 για να συγκεντρωθούν λίγο περισσότερα χρήματα από τους άνδρες ανάλογα με τον πλούτο τους. Η κυβέρνηση θεωρούσε πως η κοινωνική ελίτ είχε την ευχέρεια να αγοράσει πολύ ακριβότερα καπέλα σε σύγκριση με τους φτωχούς και έτσι επιβλήθηκε πρόσθετος φόρος 2 σελινιών. Η μη καταβολή του φόρου για τα καπέλα ήταν αξιόποινη πράξη.

6) Τα κεριά έγιναν… πολυτέλεια για όσους ζούσαν στην Αγγλία του 18ου αιώνα ενώ επίσης απαγόρευόταν κάποιος να τα κατασκευάσει ακόμα και μόνος του. Πάντως ορισμένοι βρήκαν τρόπο να πετύχουν το ίδιο αποτέλεσμα χρησιμοποιώντας ζωικό λίπος.

7) Φόρος στο αλάτι. Θεωρείται (ίσως όχι άδικα) από τους πιο άδικους φόρους που επιβλήθηκαν ποτέ. Ο φόρος αυτός επιβλήθηκε στη Γαλλία μέχρι το 1790 σε πολλά εμπορεύματα αλλά αργότερα περιορίστηκε στην αγορά αλατιού. Το ποσό που χρεώνονται οι πολίτες διέφερε ανάλογα με την προέλευση του αλατιού, ακριβότερο ήταν πάντως αυτό από τον Ατλαντικό. Ο Βασιλιάς Κάρολος ο Πέμπτος έκανε το φόρο μόνιμο και αφορούσε όλους τους υπηκόους του που ήταν άνω των 8 ετών. Ολοι αυτοί καλούνταν να αγοράζουν μια συγκεκριμένη -κατ’ ελάχιστο- ποσότητα αλατιού σε τιμή καθορισμένη από το κράτος. Σαν αποτέλεσμα αρκετοί πήγαιναν ακόμα και εκτός της επικράτειας του βασιλείου για να αγοράσουν φθηνότερα το αλάτι και να το φέρουν σπίτι τους.

8) Εάν σκέφτεστε να κάνετε piercing στο Αρκάνσας, καλύτερα να αναθεωρήσετε. Σε αυτή την πολιτεία των ΗΠΑ επιβάλλεται φόρος 6% στο piercing. αλλά και τα τατουάζ.

Ποια είναι η δική σου αντίδραση;
+1
1
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
Σχετικά άρθρα
FeaturedΚαθημερινότητα

Ο μήνας με τα περισσότερα γενέθλια - Η πιο σπάνια και η πιο κοινή ημερομηνία γέννησης

Αφιερώματα

Μπορούν να γίνουν τα ταξίδια στο χρόνο;

Editor's PickΑφιερώματα

Σε θωρακισμένη βιτρίνα σε Μουσείο της Ατλάντα η μυστική συνταγή της Coca Cola

FeaturedΑφιερώματα

Το πιο επικίνδυνο πτηνό του πλανήτη (ΦΩΤΟ)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *