Οι πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες στο χέρι σου...

Καθημερινότητα

Ο ανατριχιαστικός ήχος της κιμωλίας…

Μία ενδιαφέρουσα μελέτη, εξηγεί πού οφείλεται η ακραία ανατριχίλα που νιώθουν πολλοί, όταν ακούνε μία κιμωλία ή τα νύχια να γρατζουνούν τον μαυροπίνακα.

Ειδικοί στη μουσική από το Πανεπιστήμιο Μέσων και Επικοινωνίας “Macromedia” της Κολωνίας, διαπίστωσαν ότι το σχήμα του εσωτερικού του ανθρώπινου αυτιού μπορεί να μεγεθύνει ορισμένες συχνότητες από τον ήχο του τριξίματος, καθιστώντας τον εξαιρετικά ενοχλητικό για τον ακροατή.

Η μελέτη έδειξε ακόμη ότι μεγάλο ρόλο παίζει η αντίληψη του συγκεκριμένου ήχου, η οποία διαπιστώθηκε ότι μπορεί να εντείνει το στρες που νιώθουμε.

Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν η κιμωλία ή τα νύχια μας «ξύνουν» έναν πίνακα, παράγονται ήχοι στις μέγιστες συχνότητες της ακοής μας, δηλαδή μεταξύ 2.000 και 4.000 χερτζ (hertz).

Οι συχνότητες αυτές είναι υψηλότερες από εκείνες που κάνει το πιρούνι όταν γρατζουνάει το πιάτο.

Οι ερευνητές λένε ότι το αυτί μας είναι σχεδιασμένο ώστε να ακούει συγκεκριμένες συχνότητεςπροκειμένου να μπορεί να αντιλαμβάνεται την ομιλία.

Ο ακουστικός πόρος, όμως, αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευαίσθητος στις πιο ψηλές συχνότητες, διότι η ανατομία του τις μεγεθύνει και τις καθιστά εξαιρετικά δυνατές.

Οταν οι ερευνητές κατέγραψαν αυτούς τους ήχους και αφαίρεσαν τις υψηλές συχνότητες, οι εθελοντές που τους άκουσαν είπαν πως είναι πιο ευχάριστοι από ό,τι όταν τις περιείχαν.

Ποια είναι η δική σου αντίδραση;
+1
0
+1
0
+1
0
+1
0
+1
1
+1
0
+1
0
Σχετικά άρθρα
Καθημερινότητα

Αφήστε το κρύο έξω από το σπίτι (tips)

FeaturedΚαθημερινότητα

Ο μήνας με τα περισσότερα γενέθλια - Η πιο σπάνια και η πιο κοινή ημερομηνία γέννησης

Καθημερινότητα

Ποιες είναι οι πιο βαρετές δουλειές στον πλανήτη

Καθημερινότητα

Google Maps: Πώς μπορείς να βρίσκεις πάντα πού έχεις παρκάρει το αμάξι σου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *